O masaži

ŠTA JE MASAŽA?

Prvi zapisi o masaži javljaju se u vrijeme stare Egipatske civilizacije, koja već tada poznaje aromaterapiju i specijalne metode spravljanja ulja za masažu. U tradicionalnim kulturama, posebno na Istoku, masaža je dio svakodnevnog života i koriste je ljudi svih uzrasta i socijalnih slojeva, dok na Zapadu masaža stiče širu popularnost tek u novije doba.

masaza 1

Djelovanja masaže

Masaža je jedna od najboljih tehnika za postizanje i održavanje opšte dobrobiti za organizam. Ako patite od glavobolje, umora, stresa, bolova u mišićima, masaža može imati nevjerojatan učinak na cijelo tijelo. Masaža poboljšava krvotok, opušta mišiće, potiče probavu, a stimulirajući limfni sustav ubrzava izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Masaža s pravom osvaja visoko mjesto u zdravstvu kao dopuna liječenja i očuvanja zdravlja.

Masaža djeluje i na psihu, jer se čovjek s opuštanjem muskulature opušta i u psihičkom smislu, i samim time rješava se dijela nakupljenog stresa. Izazvani dodirom, milioni receptora u koži šalju signale mozgu koji reaguje poticanjem lučenja endorfina - hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na nervni sistem, jer smiruje nervozu i smanjuje nivo štetnih (stresnih) hormona u organizmu. Zbog toga je masaža odličan prirodni put za rješavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti.

Blagotvorna dejstva masaže uočena su i kada je riječ o kardiovaskularnom sistemu, koji je posebno ugrožen savremenim načinom života. Otvaraju se novi kapilari, propustljivost postojećih se povećava, pa se cirkulacija povećava 7 do 8 puta, bez naprezanja srca. Dokazano je i da se jedan sat poslije masaže u krvi povećava broj eritrocita, leukocita i procenat hemoglobina. Rad srca postaje pravilniji: brzina njegovog rada je manja, a smanjuje se i visok krvni pritisak.

Dakle, učinak masaže predstavlja tjelesno i duhovno rasterećenje i duboku relaksaciju.

Vrste masaža

  • Klasična (cjelokupna) masaža, uključuje masiranje cijelog tijela, počevši od stopala prema glavi
  • Masaža stopala i nogu
  • Masaža leđa i ruku
  • Masaža vrata i glave

masaza glave 1

Radno vrijeme:

Naše radno vrijeme prilagodjeno je Vama i Vašim potrebama

Vi odlučujete kada i u koje vrijeme želite doći na masažu!

Rezervišite svoj termin!

TUZLA - Kontakt osoba: Nermina Hadžiefendić - fizioterapeut-Kontakt broj: 061 588 471

SARAJEVO - Kontakt osoba: Zlatan Turčinović - fizioterapeut-Kontaktni broj 061 366 657

masazni-stol

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


  • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
  • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


  • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120