Nutricionistika

Ako ste počeli primjenjivati sistem vježbanja iz prve lekcije, sigurno osjećate prvi efekat a to je da se cijeli dan osjećate svježiji i poletniji. Razlog je dvostruki:

  1. Prvo, rezultat je to povećanog prisustva hormona rasta u organizmu kao potpuno prirodna posljedica jutarnjeg vježbanja.
  2. Drugo, Vaše tijelo i Vi osjećate da radite ispravnu stvar što dovodi do osjećaja zadovoljstva i poleta. To je dobro.

Ovdje Vas još moramo upozoriti: Nemojte svoj uspjeh mjeriti isključivo vagom. U procesu koji Vaše tijelo prolazi (ako pratite naš program) smanjenje težine je tek posljedica procesa promjene tijela. Promjenite li odnos mišićne mase i masnoće u tijelu, bićete zdraviji, bolje ćete se osjećati i bićete ljepši, ne i obavezno lakši.

Zato svoj uspjeh ocjenjujte subjektivnim osjećajem, pogledom u ogledalo i ljekarskim nalazima. Smanjenje težine će doći i trajno ostati u mjeri u kojoj svoje navike po pitanju vježbanja kombinujete sa nutricionistikom, dakle dijetnim navikama.

Ponavljamo, cilj našega kursa je promjena u proporcijama Vašega tijela, poboljšanju zdravlje i postizanje trajnih rezultata na načelima koje svako može primjenjivati.

Zato ćemo se u ovom drugom nastavku kursa posvetiti nutricionistici.

Nutricionistika je nauka o prehrani.

 

panoramiksNUTRICIONISTIKA

Kada govorimo o nutricionistici (nauci o prehrani) srećemo se sa vjerovatno najkontroverznijom tematikom (uz politiku i religiju). Postoje nebrojeni članci i teorije, često vrlo oprečne, o načinu pravilne ishrane i efektima koje proizvode. Desetine hiljada knjiga većinom po principu dijete sa malom količinom kalorija najčešće nude recepte koji ne daju rezultate, posebno gledano na dugi vremenski rok. U ogromnoj masi dijeta čiji je isključivi cilj prodaja knjige ističe se samo nekoliko koje nude i rezultate.

Kada govorimo o prehrani moramo imati u vidu slijedeće elemente:

  • Makronutriente
  • Kalorije
  • Vlakna
  • Vodu
  • Suplemente

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


  • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
  • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


  • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120