Kalorije

Iako izraz kalorija izaziva paniku kod većine koja pokušava smršati, ne radi se o ničemu drugome nego o jedinici topline. Kalorija je jedinica energije potrebna da ugrije gram vode za 1 stepen. Kada ovo pojednostavljeno primjenimo na našu želju da regulišemo težinu zaključimo da veća potrošnja energije i veća tjelesna temperatura ostavljaju manje kalorija u našem organizmu.

 

kalorije

Ako više trošimo nego što unosimo, rezultat je neizbježan: redukcija tjelesne težine.

Kalorije su pojam za potrošnju energije.

Na koji način možem ostvarivati ovaj bilans (veću potrošnju od unosa kalorija):

  • Povećanom potrošnjom = vježbanjem
  • Smanjenjem unosa kalorija
  • Termogenezom = povećanjem tjelesne temperature
  • Hormonalnom optimizacijom

1.Vježbanje.

Najbolji savjet koji Vam možemo dati je da se orijentišete isključivo na ovu metodu. Vježbanje evidentno povećava potrošnju kalorija. Svako vježbanje, međutim ne spaljuje kalorije iz masnih naslaga. U tijelu se nalaze višestruki izvori energije, šećer u krvi, glikogen u mišićima i jetri, masne naslage, mišići, amino kiseline, ketoni ( nusprodukti raspadanja masnih kiselina)!

Mi naravno želimo prvenstveno spaljivati masne naslage a sačuvati mišiće. Da bi to postigli moramo vježbati sa ciljem izgradnje mišića. To ne znači da moramo postati body builderi, ne morate se (pogotovo žene) bojati ekstremno mišićavog izgleda. Vrhunski body building kao i svaki vrhunski sport traži ogroman rad i vrijeme. Kao što se ne morate bojati da ćete postati svjetski rekorder u sprintu ako svakodnevno izlazite na trčanje tako isto nećete postati ogromni body builder ako vježbate sa tegovima.

Sama činjenica da ćete povećati mišićnu masu vodiće ka otapanju masnih naslaga. Imajte u vidu da kilogram mišića troši 30 kalorija dnevno samo na preživljavanje. Zamjenite li 5 kg masnog tkiva sa 5 kg mišića imaćete povećan potrošnju energije za oko 150 kalorija dnevno bez ikakvog daljeg vježbanja (= 54.750 kalorija godišnje!). Ako ovi mišići rade potrošnja se povećava za daljih 500 kalorija dnevno (182.500 godišnje!). Većina ovih potrošenih kalorija regrutuje se iz masnog tkiva, dok spavate.

Eto zašto svoj uspjeh ne trebate mjeriti samo vagom. Ako 5 kg masnog tkiva zamjenite sa 5 kg mišića, izgledaćete drugačije, osjećate se drugačije ali vaša vaga će pokazivati isto ?!

Slijedeća bitna stvar je da vježbate većinu vremena ispod laktalnog praga. To je tačka u opterećenju preko koje tijelo stvara više mliječne kiseline nego što je organizam stigne razgrađivati. Vježbanje ispod laktalnog praga (sa manjim i srednjim intenzitetom) znači da vježbate u aerobnoj zoni i da spaljujete uglavnom (više) masne naslage a manje šećere iz krvi i glikogen.

Anaerobno vježbanje (na primjer sprint) oslanja se uglavnom na potrošnju brzih izvora energije (šećera i glikogena). S druge strane trening sa visokim intenzitetom povećava lučenje hormona i daje dugotrajnije rezultate i pomaže kardiovaskularnom sistemu da ojača i bude zdrav, zato ga takođe trebamo koristiti.

Idealna mjera potrošnje i unosa kalorija vodi ka redukciji težine.

vaganje

Idealna mjera je:

Vježbajte sa otporom da izgradite mišiće. Vježbanje sa otporom (tegovima, spravama, gumama ili vlastitom težinom omogućava da većina treninga protekne ispod laktalnog praga, znači aerobno uz kratke periode iznad.

Duži periodi srednje intenzivnog vježbanja, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje bicikla. Ovo vježbanje je skoro dvostruko efikasnije ako se odvija ujutro (pogledaj lekciju 1)

Kratki visokointenzivni treninzi kako bi ubrzali potrošnju kalorija povećali lučenje hormona rasta i obezbjedili zdravo srce.

Ove tri preporuke su nedjeljivi dio istog sistema redukcije težine, povećanja zdravlja i snage. Za provođene vam nije potrebno više od 30 minuta dnevno. Možete vježbati u fitnes sali i kod kuće

2. Smanjenje unosa kalorija.

Vjerovatno ste se namrštili na sami pomen smanjenja unosa kalorija. Naše tijelo ne voli dijete koje traju duži vremenski period. Tijelo se bori protiv njih i to je razlog zbog kojeg je većina dijeta baziranih na smanjenju unosa kalorija NEUSPJEŠNA. Masno tkivo je prirodni mehanizam borbe našeg tijela protiv gladi. To znači da će svaka informacija o razdoblju oskudice inicirati u našem tijelu mehanizam formiranja masnih naslaga. Problem je u tome što je moderni čovjek razvio mehanizam taloženja masnoća ne samo u potkožne naslage (što je estetski problem) nego i oko unutarnjih organa (što je ozbiljan zdravstveni problem). Masnoća oko unutrašnjih organa, takozvana visceralna masnoća je ubica.

Sada dolazimo do prvog paradoksa: pokušajte previše smanjiti unos kalorija i vaš ogranizam će uključiti mehanizam koji će apsolutno onemogućiti svako topljenje masnih naslaga. S druge strane, ako ne reduciramo unos kalorija, stalno ćemo dobijati na težini...

RJEŠENJE OVE PARADOKSALNE SITUACIJE ĆETE NAĆI U NASTAVKU NAŠEGA KURSA

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


  • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
  • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


  • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120