Vlakna

Tematika vlakana u nutricionistici je često nedovoljno shvaćena.

Postoji dvije vrste vlakana: topiva (ona koja su topiva u vodi) i netopiva vlakna. Obje vrste su nesvarljive i mogu dovesti do povećanja termogeneze tokom prolaska i eliminacije iz tijela.

Vlakna troše oko dvije kalorije po gramu da se razlože u masne kiseline ili izbace iz organizma. Često se srećemo sa izrazom "negativne kalorije" koji označava da organizam treba više kalorija za probavljanje određene hrane od količine kalorija koju unosi u organizam. Negativna razlika ne mora biti velika ali se ovakva hrana može smatrati idealnom dopunom hrani u toku dijete.

Ustvari, zelenina je puna kalorija ali celuloza koju sadrži zahtjeva više energije u obliku toplote da se metabolizira od svog kalorijskog unosa. Zeleninom unosimo znatne količine netopivih vlakana koja nam takođe pomažu pri elimonaciji problema pri dijeti. Ona donose osjećaj sitosti, prigušuju apetit i troše znatnu količinu energije pri preradi. Ako se sjetimo da je energija toplina, možemo jednostavno koristiti zeleninu kao metod povećanja termogeneze i popravljanja bilansa unosa kalorija.

Prije nastavka moramo Vam skrenuti pažnju na slijedeće: postoje esencijalne aminokiseline i esencijalne masne kiseline (one koje organizam ne može generirati) ali ne postoje esencijalni ugljeni hidrati!

Organizam će u nedostatku ugljenih hidrata biti u stanju proizvesti šećere (glukozu) čak i ako uopšte ne konzumirate ugljene hidrate. Organizam može promjeniti protein u glukozu i može koristiti masne kiseline kratkog lanca koje nastaju raspadom topivih vlakana kao izvor energije. Topiva vlakna ćemo naći u grahu, krompiru i nekim oblicima zelenine poput brokolice ali većina zelenine sadži više netopivih vlakana. Naš je cilj da natjeramo organizam da u što većoj mjeri koristi masne naslage kao izvor energije. To ćemo učiniti eliminacijom kratkotrajnih izvora energije kao što su šećeri i druga hrana bogata ugljenim hidratima i hrane bogate masnim kiselinama kratkog lanca. Ovo je jednako bitno kao i eliminacija šećera jer ćemo tek onda isprovocirati korištenje masnih naslaga kao slijedećeg izvora energije.

Obje vrste vlakana su zdrave ali ovdje se bavimo metodama eliminacije prekomjerne težine (masnih naslaga).

Netopiva vlakna su veoma bitna u toku procesa skidanja masnih naslaga i radi redovnog pražnjenja probavnog trakta. Ako unosite dovoljnu količinu netopivih vlakana (15-20 grama dnevno) obezbjedićete redovno pražnjenje i time obezbjediti da dijeta bogata proteinima i masnoćama bude zdravstveno veoma pozitivna. Radikalne dijete su često praćene neredovnim ili bolnim pražnjenjem probavnog trakta. Ne i dijeta bogata proteinima izdravim masnoćama nadopunjena dovoljnom količinom netopivih vlakana iz zelenine.

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


  • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
  • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


  • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120