Voda

Režim unošenja voda dobija najviši prioritet tokom dijete i procesa topljenja masnih naslaga. Voda je najmoćnija materija za topljenje masnih naslaga. Ova konstatacija obično izaziva izneneđenje ali je potpuno tačna.

Krug topljenja masnoća iz tijela počinje hidratacijom. Bez dovoljne hidratacije bubrezi ne mogu funkcionisati na optimalnoj razini. Bubrezi su zaduženi za filtraciju toksina i otpadnih materija u formi urina. Da bi djelovali, bubrezi zavise od unošenja dovoljnih količina vode.

Ako nema dovoljnog unosa vode, bubrezi se počnu mučiti i jetra mora preuzeti dio procesa izbacivanja otrovnih materija. Jetra normalno učestvuje u ovom procesu ali njena osnovna zadaća je metabolizam masnoća. Ako se posao jetre otežava nedovoljnim unosom vode, proces topljenja masnoća se znatno usporava, nekad do nivoa potpunog prestanka. Ovo dovodi do zaustavljanja procesa gubljenja težine i eventualno do oćtećenja oba opterećena vitalna organa.

Pomalo je zbunjujuća konstatacija da tijelo koje ima prekomjernu težinu nosi u sebi višak vode a da je istovremeno unos vode apsolutno neophodan za proces gubljenja težine. Nećemo objašnjavati biohemijske procese iza ovoga ali treba zapamtiti slijedeće: Organizam istovremeno može imati višak vode i biti dehidriran? Odnosno, redovno unošenje vode dovodi do oslobađanja viška vode iz organizma i do redovne hidratacije tijela. Voda je vitalna komponenta procesa sagorijevanja masnoća!

Sve postaje dodatno komplikovano (ali se potpuno uklapa u gornju konstataciju) kada sagledamo činjenicu da većina materije koje pomažu sagorijevanju masnoća poput kofeina ima istovremeno i diuretičko dejstvo. Kafa dehidrira tijelo i istovremeno ubrzava topljenje masnoća, posebno ako se unosi prije vježbanja. To znači da treba kombinovati unošenje kafe i dodatne količine vode kako bi smanjili proces dehidracije a kafi omogućili da pomaže u procesu sagorjevanja masnoća. Što više unosite dehidrirajućih agenata, više vode morate piti.

Voda je vezana i za mentalne procese tokom topljenja masnoća. Sve što se dešava u organizmu je kontrolisano on strane mozga i nervnog sistema. Kada se stvori osjećaj gladi, stvarna situacija u organizmu je dehidriranost. Mozak zna da treba dodatnu energiju koja može doći od unosa kalorija ali i indirektno od unosa vode. Voda obnovi procese metabolizma koji traže energiju. Kada slijedeći put osjetite glad u večernjim satima, često je dovoljno popiti čašu vode i time olakšati posao jetri. Jetra će obnoviti funkcije na višem nivou efikasnosti i smanjiti signal potrebe za energijom. Varenje i metabolizam su najveći potrošači energije u tijelu. Obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja organa prostim unošenjem dovoljne količine vode će spriječiti pojavu lažnih signala gladi (i time obezbjediti veće efekte redukcije prekomjerne težine putem smanjene potrebe unosa kalorija).

Oko 60% našeg tijele se sastoji od vode. Mišići imaju preko 75% vode u sebi. Zašto se voda ne propagira kao sastojak izgradnje mišića. Razlog je jednostavan: voda se slabo prodaje. Za razliku od proteina, unošenje vode neće voditi direktno ka razvoju mišićne amase. Ali, bez unošenja dovolje količine vode nećete uopšte moći graditi mišićnu masu.

I sa vodom i sa proteinima postoji isto pravilo: unošenje viškova neće voditi do povećanja efekata. Tajna i kod unošenja vode i proteina je da obezbjedimo konstantan unos dovoljnih količina kako bi organizam u svakom momentu imao materije koje treba.

Za razliku od mišića, masne naslage sadrže samo oko 15% vode. Masne naslage su nejneaktivnije tkivo u našem organizmu, sve dok ih ne angažujemo kao izvor energije. Nedostatak vode u masnim ćelijama je jedan od uzroka ove neaktivnosti. Tijelo je u osnovi bioelektrični stroj a voda je provodnik neuroelektričnih procesa. Manje vode znači manje ćelijskih aktivnosti. Masne naslage nisu potpuno neaktivne i troše oko 4 kalorije dnevno po kilogramu na intene procese ali to nije ništa o poređenu sa 12 do 30 kalorija koliko troše naši mišići (i više tokom vježbanja).

Tokom procesa redukcije težine preporučujemo unošenje dodatne količine vode u tijelo. Preporuke idu do litre vode na 25 kg težine. Ovo je više od uobičajenih preporuka (8 čaša vode dnevno) ali imajte u vidu da u ovom procesu predviđamo Vaše dodatno vježbanje i konzumaciju dehidrirajućih materija poput kafe. Tokom procesa redukcije težine je sigurnije unositi malo više nego malo manje.

Iako je moguće unositi i previše vode, to će se dogoditi samo ako unosite velike količine vode istovremeno. Preporuka koju nosi ovaj kurs je da unosite vodu konstantno, tokom cijelog dana u umjerenim količinama. Dodavanjem soka od limuna, pretvorićete vodu u lagani diuretik koji će istovremeno unositi dovoljne količine vode i oslobađati tijelo od viškova.

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


  • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
  • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


  • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120