Upoznajte svoj organizam

Nastavljamo se upoznavati sa osnovama nutricionistike. Poznavanje organizma i osnovnih procesa u njemu je veoma važno ako želimo njima efikasno upravljati.

Osnov uspješnog procesa smanjenja težine leži u razumjevanju slijedeće činjenice:

Ako pokušate previše smanjiti unos kalorija, Vaš ogranizam će uključiti mehanizam koji će apsolutno onemogućiti svako topljenje masnih naslaga. S druge strane, ako ne reducirate unos kalorija, stalno ćete dobijati na težini... .

Evo kako dolazi do gornjeg mehanizma:

Naš organizam ima mahanizam kojim racionalizira potrošnju energije u skladu sa mogućnostima unosa hrane:

  •  U periodu nestašice organizam će usporiti metabolizam i smanjiti potrošnju,
  •  U momentu obnove perioda izobilja organizam će pokušati što brže da nadoknadi masne naslage i spremi se za slijedeću oskudicu!

Naš organizam to radi regulišući lučenje hormona štitne žlijezde T4 koji se u transformiše u hormon T3 koji je zadužen za metabolizam. U momentu kad organizam osjeti nadolazeći period oskudice (čitaj dijeta sa redukcijom unosa kalorija) obori lučenje T4 (neaktivni tyroid). Rezultat je manja količina T3 hormona (aktivni tyroid) i usporavanje metabolizma. Tijelo se jednostavno prilagodi na manju potrošnju. I manja količina unosa kalorija zadovoljava potrebe funkcionisanja i zalihe ostaju nedirnute. Eto zašto se osjećate usporeno i bezvoljno u momentu radikalnih dijeta. Osobe koje imaju odstranjenu štitnu žlijezdu će imati problema sa težinom iako imaju osjećaj da jedu jako malo. Istovremeno će patiti od apatije i bezvoljnosti (ako ne uzimaju lijekove).

Drugi dio ove priče je da se svaki višak kalorija ugrađuje u naslage (ali sada je potrošnja pod uticajem hormona niža).

Obrnuti proces se događa u momentu povratka u period izobilja (čitaj - pukao nam je film pa smo se vratili čokoladi). Organizam će brzo pokušati nadoknaditi rezerve a postepeno obnoviti lučenje hormona. Rezulat je da smo deblji nego prije dijete. To je ona čuvena klackalica:

Dijeta+mučenje = nikakav efekat (ili malo mršaviji); PRESTANAK DIJETE ; jedemo, jedemo, sve nam se prima = JOŠ DEBLJI !!! ; Pa ponovo→ Dijeta+mučenje... i tako u krug...

Iz gornjeg objašnjenja možemo doći do rješenja zagonetke uspješnog mršanja:

Ako želimo mršaviti, ne smijemo dozvoliti organizmu da uđe u period gladi

  • Ako dnevni obrok podjelimo na više manjih, spriječićemo aktiviranje ovog odbrambenog mehanizma
  • U ukupnom bilansu, gledano na duži period moramo smanjiti količinu unešenih kalorija.
  • Gledano dan za danom mjenjaćemo informaciju koju šaljemo tijelu:
   • Jedan dan ćemo jesti više a drugi manje.
   • Dva dana ćemo jesti više proteina a manje ugljenih hidrata a jedan dan ćemo jesti normalnu količinu ugljenih hidrata.
   • Jednom u sedam ili deset dana ćemo jesti šta god želimo.

Ovakvim postupkom ćemo zbuniti gornji mehanizam, nećemo mu dozvoliti da nas uspori a istovremeno ćemo u ukupnom zbiru unositi manje kalorija i polako ćemo smanjivati masne zalihe. Naš metabolizam se neće usporavati jer nema informacije o gladnom periodu i iz istog će razloga izostati osjećaj mučenja. Znači:dijeta svaki drugi dan!

Dokazano je da se nivo hormona rasta povećava tokom vježbanja, čak i pri niskokaloričnim dijetama i da se ubrzano povećava tokom ishrane nakon vježbanja. Znači da je vježbanje obavezno u toku procesa redukcije težine!

Redukcija unosa kalorija i vježbanje idu ruku pod ruku i neodvojivi su dio procesa zdrave redukcije tjelesne težine.

Kako možemo ostvarivati bilans unosa kalorija u organizam koji vodi mršanju (veća potrošnja od unosa kalorija):

 1. Povećanom potrošnjom = vježbanjem
 2. Smanjenjem unosa kalorija
 3. Termogenezom = povećanjem tjelesne temperature
 4. Hormonalnom optimizacijom

3. Termogeneza je izraz za povećanje osnovne temperature tijela. Pošto je kalorija izraz za toplinu, povećanjem temperature tijela možemo povećati potrošnju kalorija u stanju mirovanja. Znači da ćemo spaljivati kalorije i kada se odmaramo.

Tjelesna temperatura se može povećavati suplementima ali i nekim jednostavnim trikovima. Na primjer, odložite jelo nakon kardio treninga za nekih 45 minuta (sem ako osjećate vrtoglavicu). Pijte ledenu vodu prije, tokom i nakon treninga (ledena voda izaziva organizam da se samozagrijava što dovodi do laganog ali kvalitetnog stanja termogeneze). Crna kafa bez šećera ima sličan učinak a isto i neki začini poput bibera i đumbira.

4. Optimizacija hormona Ako moramo odabrati najvažniji fakotor u borbi protiv prevelike težine (ili premale) onda to nije unos kalorija niti vježbanje. To su hormoni. Bez postizanja optimalnog stanja hormona u tijelu nijedna dijeta niti sistem vježbanja neće dati rezultate. Koliko ste puta čuli: Ali ja jedem tako malo a stalno se debljam. To je moguće i najvjerovatnije je istina. Za takvo stanje su odgovorni hormoni. Hormoni štitne žlijezde su ključni u procesu skidanja težine (ili dobijanja na težini, ali masnih naslaga) testosteron i estrogen moraju biti balansirani kako bismo dobijali mišićno tkivo i kako se masnoće ne bi taložile na određenim dijelovima tijela. Povećani nivo adrenalina može uništiti svaku dijetu ako se poremeti.

U starosti iznad 40 godina, prirodni nivo hormona počinje lagano opadati. Naša okolina je puna materija i uticaja koji mogu dovesti do narušavanja balansa estrogena što vodi ka smanjenju nivoa testosterona u tijelu. rezultat je smanjenje mišićne mase, slabljenje strukture kostiju i sklonost dobijanju na težini (masne naslage).

Ako sumnjate da imate problem sa nivoom hormona, posjetite svog ljekara i zahtjevajte da uradi testove nivoa ukupnog testosterona, T3/T4, kortisola i estadiola.

Ako je sve u redu sa vašim hormonima, nema nikakvih prepreka da postignete optimalne rezultate u regulaciji težine i izgradnji tijela i zdravlja.

Add comment


Security code
Refresh

TUZLA: Gdje i kada vježbamo...

Ul. fra GRGE MARTIĆA 8 (zgrada Tehnograd Co.), kod Medicinske škole


 • Rekreacija za žene srednjih godina: PONEDJELJAK i ČETVRTAK 19h
 • Fitness & Aerobic:                            UTORAK i PETAK 18 i 19 h

  ISMETA MUJEZINOVIĆA 26
 (Sjenjak C blok), do apoteke Alma


 • Rekreacija za žene srednjih godina: UTORAK 17h; PETAK 19 h

info: Tel. 061 837 120